שימי לב! לפני שתפני למסלול זה, ודאי כי האישור שתקבלי מהמדריכה בתום הלימוד המשותף יהיה קביל בלשכת הנישואין בה אתם נרשמים. לא כל אישה שהיא דתייה באורח חייה יכולה להדריך כלות לקראת נישואיהן. נדרשת היכרות מיוחדת עם תחום הלכתי וקהילתי זה. יתר על כן, בחלק מן הרבנויות יתקבלו רק מכתבים ממדריכות המחזיקות בתעודה מן הרבנות הראשית.
מדריכת כלות מוסמכת ואלטרנטיבית- נחמה דוד: 050-7649977
סדנאות לקראת כלולות
אם תרצו להרחיב ידיעותיכם לקראת החתונה, תוכלו לבחור בסדנאות וולונטריות בתשלום הנערכות על ידי גופים פרטיים בעלי רקעים שונים ומגמות מגוונות; בסדנאות אלו תשתלבו בקבוצת אנשים הנמצאים באותו שלב בחיים – לקראת כלולות. יחד תלמדו טקסטים, תאזינו למומחים שונים ותדונו בשאלות היסטוריות, פסיכולוגיות, משפטיות, הלכתיות ועיצוביות הקשורות בטקס הנישואין ובמנהגים המתלווים אליו. זוהי לכם הזדמנות לשוחח ביניכם ולעצב יחדיו את יומכם הגדול.
חלוקת תפקידים ו'כיבודים'
נהוג למנות קרובים וידידים לשאת בתפקידים שונים במהלך הטקס, כביטוי לכבוד, לקשר קרוב ולהערכה. בעלי התפקידים יהיו גם מעורבים יותר בטקס, בהתרחשות ובשמחה:
• ישיבה לשולחן בשעת החתימה על הכתובה: מלבד הרב עורך החופה והעדים, כבדו בכך אנשים נוספים.
• שושבינים המובילים לחופה: בדרך כלל מוביל כל זוג הורים את ילדו שלו, או שהאמהות מובילות את הכלה והאבות את החתן. באין הורים (ויש הנוהגים אף כשההורים גרושים) – כבדו בכך אחרים.
• עדי קידושין: לטקס החופה צריכים להיות שני עדים המעניקים לו תוקף משפטי. על העדים להיות גברים שומרי מצוות, מעל גיל 13, שאינם קרובים לחתן או לכלה ואינם קרובים זה לזה. אם אין בקרב ידידיכם אנשים מתאימים, יוכל הרב עורך החופה לשמש עד ולעתים יוכל אף להביא עמו עד נוסף. שימו לב! אין קשר הכרחי בין עדי הקידושין לעדי הרווקות שהעידו ברבנות (שלא נדרשים לשמירת מצוות), אם כי אין מניעה שאותו אדם ימלא שני תפקידים.
• עדי כתובה/ייחוד: לחתימת הכתובה ולכניסת הזוג לחדר הייחוד נדרשים עדים. אין קשר הכרחי בין עדים אלו לעדי הקידושין, אם כי לרוב משמש אותו צמד בשלושת התפקידים.
• נוכחים תחת החופה: בדרך כלל יעמדו אתכם תחת החופה הוריכם, הרב עורך החופה ועדי הקידושין. אם המקום הפיזי מאפשר, תוכלו להזמין אנשים נוספים (למשל, סבים וסבתות).
• נושאי החופה: כאשר משתמשים בחופה ניידת, יש למנות ארבעה אורחים (גברים או נשים) לאחיזת המוטות במהלך החופה. כדאי לבחור בצעירים חזקים, אשר הפעולה לא תכביד עליהם. אם מתוכננת חופה ארוכה הכוללת נאומים וברכות, העדיפו חופה קבועה.
• מנחה החופה: ניתן למנות קרוב או ידיד להנחיית החופה. מנחה שכזה יוכל לתת לחופה אופי הרצוי לכם ולהקדים מלים אישיות לשלבי החופה השונים. נוכחותו של מנחה פעיל מצמצמת את תפקיד הרב עורך החופה ולפיכך יש לתאם זאת עימו ולקבוע חלוקת אחריות מראש.
• הקראת הכתובה: בדרך כלל קורא עורך החופה את הכתובה. אם תעדיפו למנות אדם אחר, דאגו להעביר לו את הטקסט מבעוד יום כדי שיתכונן. זאת במיוחד אם בחרתם לקרוא את הכתובה במקורה הארמי ולא בתרגום העברי.
• אמירת שבע הברכות: באמירת הברכות ניתן לכבד אחד מאורחיכם או קרוביכם. לחלופין, יכול הרב עורך החופה לברך את הברכות בעצמו. אם תרצו לשתף מספר אורחים, תוכלו לקרוא ל-6 או 7 אורחים שונים לברך את הברכות. במקרה כזה יוכל מנחה החופה להכריז לפני כל ברכה על זהות המברך הבא. לדוגמה, 'בברכה ראשונה ושנייה מכובד סב החתן: פלוני', או: 'בברכה חמישית מכובד מורה הכלה: אלמוני'. כדאי להצטייד מראש בכרטיסים עליהם רשומות מילות הברכות באותיות גדולות ולבקש מן המברכים להמתין לתורם בסמוך לבמה. את הברכות אפשר לשיר במנגינה המסורתית או לקוראן בלא כל מנגינה. על המברכים להיות גברים מעל גיל 13.
• נשיאת דברים בעת החופה: אם תרצו לכבד קרוב או ידיד בנשיאת דברים בעת החופה – תאמו זאת מראש עם הדובר/ת ועם עורך החופה. שימו לב! הזדמנות לברכות ולתוכנית אמנותית תהיה גם אחר-כך. בשעת החופה עצמה כדאי לשלב רק נאום מיוחד ומרגש אשר יעצים את הטקס ויעניק לו מגע אישי.
• זימון: אם אתם עורכים ברכת המזון בציבור בסוף הסעודה – תוכלו לכבד אורח בזימון. בסוף ברכת המזון נאמרות שוב שבע ברכות הנישואין וגם באמירתן אפשר לכבד אורחים נוספים.
הרב עודד- עורך חו"ק מיוחדת בלווי שירה וניגון
050-979-0480